„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nyugat-afrikai hadműveletek, 1940

Nyugat Afrika a második világháború talán legelfeledettebb hadszíntere. Itt a Vichy rezsim erői csaptak össze a szabad francia és brit haderőkkel. Ezen a hadszíntéren két nagyobb esemény történt: a dakari csata és a gaboni csata.
 
 
A brit ellenes hangulat magasra hágott a francia gyarmatokon, amikor július 10-én a Richelieu csatahajót a britek megrongálták a szenegáli Dakarban. Augusztusban Charles de Gaulle, a szabad francia mozgalom vezetője Conakryban, Francia Guinea fővárosába haderők élén szeretett volna leszállni, abban bízva, hogy az ottani helyőrség át áll és Szenegál ellen vonulhat. Ezt a tervet a brit vezetés nem támogatta, így de Gaulle kénytelen-kelletlen elvetette ezt az opciót. Szeptember 18-án három francia könnyűcirkáló és egy brit tengeri kötelék között egy kis összecsapás volt, a franciák a túlerő elől visszavonultak.
 
1940 szeptemberében, de Gaulle brit hajók támogatásával szabad francia haderőt vezetett Dakar elfoglalására. A hadművelet szeptember 23-án vette kezdetét. Ciano gróf ezt írta 24-én naplójába: „Éjszaka Mackensen de Gaulleról telefonált.
 
Dakarban megjelent néhány angol hajóval és megadásra szólította fel a franciákat. A kormányzó ellenállt és Pétain felhatalmazást kért a fegyverszüneti bizottságtól bizonyos francia hajók, köztük a Strasbourg leirányítására az Atlanti-óceánra. A németek kifogást emelnek ez ellen. Magam is kifogásoltam. Nem látjuk tisztán de Gaulle szerepét. Szilárd meggyőződésem, hogy miként az idő a brit összeomlás lehetősége ellen dolgozik, ugyanennyire nyilvánvaló a Szabad Franciaország és a Francia Gyarmatbirodalom szolidaritása”. A próbálkozás kudarcot vallott, nem sikerült a helyőrséget átcsábítania az ő oldalára, a brit hajóknak pedig nem sikerült a várost védő francia hajókat semlegesíteniük.
 
 
A szabad franciák figyelme ezután Francia Egyenlítői Afrika felé fordult. Augusztus 27-én Philippe Leclercnek sikerült megnyernie Kamerun gyarmati hatóságait. Az esemény hatására Csád kormányzója is átállt, nem sokkal később pedig Francia Kongó úgyszintén.
 
Október 27-én Leclerc kameruni, csádi, kongói és egyes átállt szenegáli erők élén megtámadta Gabont. Leclerc és Pierre Koenig két hadoszlopot vezetett a gyarmat fővárosa, Librewille ellen. A Vichyhez hű erők ellenállást tanúsítottak. Masson kormányzó inkább felakasztotta magát, minthogy behódoljon, utódja már másnap, november 12-én megadta magát.
 
Ezen a hadszíntéren a harcokat a franciák testvérgyilkos háborúja jellemezte. Francia Egyenlítői Afrika a szabad franciák oldalán harcolt. Francia Nyugat Afrika csak a Fáklya hadművelet végrehajtása után állt át a szövetségesek oldalára.
 
Források:
John Keegan: A második világháború
http://en.wikipedia.org/wiki/West_Africa_Campaign_%28World_War_II%29
http://ww2db.com/battle_spec.php?battle_id=204
 
Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább