„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Leyte-öbölbeli csata, 1944. október

1944. októberében az amerikaiak számára nyitva állt az út a Fülöp-szigeti partraszálláshoz. MacArthur ez egyszer vakmerően viselkedett, maga mögött hagyta a légi fedezetét, és október 20-án partra szállt a Leyte-szigeten. A japánok úgy vélték, elérkezett a nagy lehetőség, megsemmisíthetik MacArthur szállítójárműveit, mielőtt odaér az amerikai flotta fő ereje. Az így kibontakozott Leyte-öbölbeli csata minden idők legnagyobb tengeri ütközete volt, amelyben 282 hadihajó vett részt (a jütlandiban annak idején csak 250).
 
fulop44

A négynapos ütközetben előfordult mindenféle tengeri harctevékenység, a klasszikus csatasortól és "a T áthúzásától" kezdve egészen az anyahajó támaszpontú repülőgépeknek a csatahajók elleni támadásáig. Volt egy pillanat, amikor az amerikai flotta derékhadát egy hamis nyom észak felé csalta, s egy négy csatahajóból és hat nehéz cirkálóból álló japán kötelék megindult a védtelen amerikai szállítóhajók felé. Nem állta más az útjukat, csak hat kis kísérő anyahajó és egy kis kísérő romboló.

Az anyahajókat kereskedelmi hajókból alakították át, és csak konvojok kíséretére szolgáltak. De ezek a lassú, kicsiny hajók megtették a lehetetlent. Elsüllyesztettek két nehéz cirkálót, aztán Evans kapitány, a Johnston romboló parancsnoka kiadta az utasítást: "Fölkészülni a japán flotta fő erejének megtámadására", és egy torpedólövéssel elsüllyesztette a harmadik nehéz cirkálót, mielőtt az ő hajója is elmerült. A japánok visszafordultak, pedig már látótávolságon belül volt a préda. Mindent összevéve a japánok három csatahajót, négy nagy repülőgép-anyahajót és hat nehéz cirkálót veszítettek; az amerikaiak egy könnyű anyahajót és két kísérő cirkálót. Ez gyakorlatilag a japán flotta pusztulását jelentette.

Pearl Harbornál a japánok bebizonyították a légierő fölényét a csatahajókkal szemben, de nem ők okultak az esetből, hanem az amerikaiak. Jamamoto talán jobban csinálta volna.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább