„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

BM-13 'Katyusa' sorozatvető

bm-13

Közvetlenül a háború előestéjén, 1941. június 20-án kezdődött meg a reaktív sorozatvető fegyverek nagyüzemi gyártása. Már 1928-ban folytak kísérletek 82 mm-es rakétával, ennek lőtávolsága 5-6 km volt. Később, 1930-ban kezdték meg az RSZ-82 repesz- és az RSZ-132 repesz-romboló töltetű típusok gyártását. Az 1937-ben kialakított 82 mm-es rakétákat vadász-, a 132 mm-es átmérőjű fegyvereket pedig bombázó repülőgépeknél kívánták alkalmazni. A szárazföldi csapatok számára is megindultak a fejlesztések többsínes indítószerkezetek megalkotására. 1938-ban elkészült a két mintapéldány 3 tonnás gépkocsira szerelve. Később módosították a fegyvert, és a 132 mm-es rakétákkal 8 km-es hatótávolságot értek el. Az indítószerkezet nagyon egyszerű volt. A vezető sínkötegekre 16 rakétát lehetett elhelyezni. A kötegeket emelő- és forgatómechanizmus mozgatta. A rakétalövedékeket indítás előtt felerősítették a sínekre, majd a hordozó gépkocsi kabinjából a villamos berendezés egyenként indította a rakétákat. A fegyvert 1939-ben átadták csapatpróbára, majd BM 13 néven rendszeresítették, és 1941. július 14-én az orsai vasúti csomópontnál vetették be először. A szovjet katonák által Katyusának becézett fegyvert a szemben álló csapatok Sztálin-orgonának nevezték. Későbbi módosítások után született meg a nagyobb teljesítményű és korszerű rakéta-sorozatvető BM 31. A sorozatvető hordozó járművei ZISZ–6 illetve amerikai Studebaker, Chevrolet, GMC, a későbbiekben ZISZ–151 típusú tehergépkocsik voltak.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 6,06 m

  • Szélesség: 2,24 m

  • Magasság: 2,16 m

  • Súly: 5727 kg

  • Legénység: 3 fő

  • Fegyverzet: 16 db 132 mm-es M-13, 42,5 kg súlyú rakéta

  • Motor: 73 LE-s ZiS 5 6 hengeres motor

  • Sebesség: 50 km/h (úton)

  • Hatótáv: 180 km / 7800 m

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább