„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1938 76 mm-es hegyi ágyú

m1938_76_mm

A cseh Skoda gyár 1936-ban fejlesztette ki 75 mm-es S-5 jelű lövegét, mely igen nagy tetszést aratott szovjet körökben. Rövidesen tárgyalások kezdődtek, melyek végén a felkínált lövegekből ugyan nem vásároltak, de egy fegyvergyártási együttműködés keretében a szovjetek megkapták az S-5-ös teljes tervdokumentációját. Magát az eredeti fegyvert sohasem gyártották, több átalakított modellt próbáltak ki, míg a végleges 76,2 mm-es változatot M 1938 néven rendszeresítették. 1941-ig gyártották, megközelítőleg 800 darab készült el a világháború kitöréséig. A nehéz hegyi terepeken 10 részre szedve lehetett szállítani.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 76,2 mm

  • Űrmérethossz: L/23

  • Csőhossz: 1630 mm

  • Személyzet: 6 fő

  • Tömeg: 785 kg

  • Lőtávolság: 10 100 m

  • Lövedék-kezdősebesség: 495 m/s (elméleti tűzgyorsaság 13-15 lövés/perc)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább