„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1942 45 mm-es páncéltörő ágyú

m1942_45_mm
 
Az 1937-ben szolgálatba állított M 1937 45 mm-es páncéltörő ágyú korszerűbb változata, amely már képes volt 70 mm páncél átütésére 500 m távolságból. Ez az érték űrméret alatti lőszer alkalmazásával 81 mm-ig volt javítható. Mivel ágyú tömege 625 kg volt, akár emberi erővel is mozgathatták. Ezek a mozgékony páncéltörő ágyúk repeszgránáttal alkalmazva bizonyos mértékig megoldották a gyalogság közvetlen tüzérségi támogatását is, azonban ilyen szerepkörben teljesítményük már nem volt kimagasló. Egészen 1943-ig kielégítő teljesítményt nyújtottak, ám az egyre nehezebb, vastagabb páncélzattal ellátott német harckocsik megjelenését követően fokozatosan kivonták őket. 1942 és 1943 között összesen 10 843 darab került legyártásra a típusból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 45 mm

  • Űrmérethossz: L/68

  • Hosszúság: 4,885 m

  • Személyzet: 6 fő

  • Tömeg: 560 kg

  • Lőtáv: 7900 m

  • Lövedék-kezdősebesség: 870 m/s (elméleti tűzgyorsaság: 12 - 15 lövés percenként)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább