„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1937 152 mm-es tábori löveg

m1937_45_mm
 
A II. világháború kitörésekor a Vörös Hadsereg egyik legnagyobb számban alkalmazott páncéltörő lövege. Tervezését 1931-ben kezdték el, de csak 1937 elején került sor a szolgálatba állítására. Az 560 kg tömegű ágyút jellegzetes küllős kerekekkel látták el és 60 mm páncélt ütött át 500 méteres távolságból. Az 1943 folyamán rendszeresítettek hozzá egy új, űrméret alatti lőszert, ami közel 80 mm-re javította az M 1937 páncélátütő képességét. Utódja a korszerűbb M 1942 45 mm-es páncéltörő ágyú lett. Összesen 37 354 darab került legyártásra a típusból.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 45 mm

  • Teljes hossz: 4,26 m

  • Cső- és űrmérethossz: L/46

  • Tömeg: 560 kg; szállításkor 1200 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 4400 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 760 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 15-20 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább