„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1931 203 mm-es nehéztarack

m1931_203_mm

A 203 mm-es űrméretű M1931 (B-4) tarack beton- és vasbeton-erődítések lerombolására, valamint az ellenség nagy kaliberű tüzérségi eszközeinek lefogására szolgált. A csapatok gyorsabb ellátása végett a tarackot két különböző gyárban állították elő, így a dokumentációkat mindkét gyártó a saját gyártóberendezéseinek megfelelően módosította. 1937-ben a rajzokat egységesítették, de az eredeti konstrukciót meghagyták. Az egyetlen lényeges módosítás az volt, hogy a löveget lánctalpra helyezték. Ennek segítségével minden különösebb tüzelőállás-előkészítés nélkül a tarackot tűzkésszé lehetett tenni. Ezen a lövegtalpon később 152 mm-es ágyút, majd 280 mm-es mozsarat helyeztek el. A löveget traktorral vontatták, külön a csövet, külön a talpat. A felsorolt típusok közül a 203 mm-es tarackból gyártották a legtöbbet a háború folyamán, összesen 871 darabot.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 203 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 5087 mm (L/25)

  • Tömeg: 17 700 kg

  • Személyzet: 15 fő

  • Maximális lőtávolság: 18 030 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 607 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 1 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább