„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1910/30 107 mm-es ágyú

m191030
Az I. világháborús francia M 1910 (Schneider) ágyú továbbfejlesztéseként hozták létre 1930-ban. A fontosabb módosítások között kell megemlíteni, hogy a löveget L/10 hosszal megnövelték és cső- szájféket szereltek rá, valamint alkalmassá tették az új típusú 107 mm-es lőszer kilövésére. A megnövekedett lőtávolságú ágyút 1931-től egészen 1935-ig sorozatban gyártották, nagyszámú régebbi modellt pedig modernizáltak, átalakítottak. Ebből a típusból megközelítőleg 860 állt a szovjet hadsereg rendelkezésre a német támadáskor.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 106,7 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 4055 mm (L/38)

  • Teljes hossz: 7.53 m

  • Tömeg: 2530 kg

  • Személyzet: 7-8 fő

  • Maximális lőtávolság: 16 130 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 670 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 5-6 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább