A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Cannone da 90/53 légvédelmi ágyú

 
 
A Cannone da 90/53 egy második világháborús olasz légvédelmi ágyú. 1938-ban a Regio Esercito (Olasz Királyi Hadsereg) úgy döntött, hogy szükség van egy a korábbi Cannone da 75/46-nál jobb légvédelmi ágyúra. A fejlesztést az Ansaldo cég végezte, a pozitív tesztek után pedig megkezdte a sorozatgyártást. A hadsereg a telepített változatból 1087 db-t, a vontatott változatból 660 db-ot, nehéz teherautókra szerelhető változatból pedig 57 db-ot rendelt. Mussolini bukásáig az olasz ipar gyenge teljesítménye és az országban fellelhető kevés nyersanyag miatt összesen csak 539 db készült el, ezek közül 48-at pedig Semovente 90/53 nehéz páncélvadászokba építettek be. 1941 végén az olasz páncéloshadosztályok tüzérezredükben 8 ilyen tehergépkocsikra szerelt fegyvert rendszeresíttek. Ez a löveg nagyszerűnek mutatkozott tankelhárító szerepkörben is. A Cannone da 90/53-as nem olyan ismert, mint a német Flak 36 88 mm-es löveg, mégis sok tekintetben felülmúlta azt: nagyobb 90 mm-es lövedéket lőtt, amely 1 kg-mal nehezebb is volt, a 90/53-as löveg csöve egy részből állt, ami gyártás szempontjából előnyösebb, mint a Flak 36-os két részből álló csöve és a 90/53 löveg lőtávolsága 12000 méter volt ezzel szemben a Flak 36-é 10600 méter. Ugyanakkor a 90/53-as ágyú csőtorkollati sebessége 50 m/s-mal meghaladta a német lövegét. A 90/53 lövegnek nem volt kifinomult tűzvezető rendszere, mint a kései Flak 36 lövegeknek, de ezek az eszközök gyakran meghibásodtak és megbízhatatlanok voltak, ugyanakkor az olasz löveg egyszerűbb tűzvezető rendszere jóval megbízhatóbb, bár a német pontosabb volt. Olaszország kapitulációja után sok példány maradt a tengelyhatalmak kezén, amiket a németek 9 cm Flugzeugabwehrkanone 41 (i) illetve Flugzeugabwehrkanone 309/1 (i) néven saját szolgálatba állítottak.
 
TECHNIKAI ADATOK:
  • Űrméret: 90mm

  • Csőhossz: 5039mm (más források szerint 4736mm)

  • Tömeg: 6240kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Tűzgyorsaság: 20 lövés/perc

  • Csőtorkollati sebesség: 850 m/s

  • Max lőtávolság: 12000m

  • Oldalirányzás: 360 °

  • Magasság irányzás: -2 ° és +85 °

Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cannone_da_90/53_Modello_1939
http://www.italie1935-45.com/RE/photoscopes/artillerie/cannone90-53.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Cannone_da_90/53
 
Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább