„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Semovente M43 da 105/25 önjáró löveg

A Semovente 105-25 "Bassotto" egy 105 mm-es L/25 löveggel szerelt Semovente változat volt, amelyet FIAT M15/42 közepes harckocsi kíszélesített, megerősített alvázán alakítottak ki. A típusból öszszesen 90 darab készült el és került ki a csapatokhoz. Annyira sikeresnek bizonyult, hogy Németország változtatás nélkül állította hadrendbe Sturmgeschütz M43 mit 105/25 853(i) néven. Egyetlen komoly hátránya a konstrukciós sajátságaiból fakadt: a szűk belterében alig két tucat lőszert lehetett elhelyezni.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek - hosszúság 5,04 m; szélesség 2,40 m; magasság 1,75 m

  • Súly: 15 800 kg

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 105 mm-es L/25 löveg, és egy 8 mm-es Breda M38 géppuska

  • Páncélzat: 15-75 mm

  • Hatótáv: 180 km

  • Motor: egy 192 LE-s (143,17 kW) SPA benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 35 km/h

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább