„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Canonne da 75/27 75 mm-es hegyi ágyú

Az eredetileg francia tervezésű Cannone da 75/27 modello 11 könnyű hegyi ágyút 1912-ben állították rendszerbe az olasz hadsereg alpesi alakulatainál, ahol egészen a II. világháború kitöréséig szolgálatban maradt. A két világháború között jelentősen korszerűsítették, percenként 12 lövedéket tudott eljuttatni több mint 7 kilométeres távolságba. Füst és fényjelzős gránátok kilövését is lehetővé tette, de már így sem felelt meg a háború követelményeinek. Ennek ellenére Észak-Olaszországban még a világháború vége felé is bevetésre kerültek német alkalmazásban a szövetségesek ellen.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 75 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 2132 mm (L/27)

  • Tömeg: 1076 kg

  • Személyzet: 8 fő

  • Maximális lőtávolság: 7600 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 510 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 10-12 lövés/perc

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább