„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Brixia M35 könnyű aknavető

A gyalogság által használt aknavetőket még az I. világháború alatt fejlesztették ki. Az azt követő időszak egyik legismertebb olasz fejlesztése a Brixia Model 35. 1935-ös rendszerbe állításától kezdve az olasz csapatok standard könnyű aknavetője volt a II. világháború végéig. A 45 mm-es, könynyen mozgatható, állványra szerelt, 530 méteres hatótávolsággal rendelkező fegyver kezeléséhez két fős legénység kellett, jól képzett személyzettel percenként akár 18-20 lövést volt képes leadni.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 45 mm

  • Lövedék súlya: 0,456 kg

  • Csőhossz: 260 mm

  • Tömeg: 15,5 kg (harcrakészen)

  • Személyzet: 2 fő

  • Maximális lőtávolság: 530 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 83 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 18-20 lövés/perc

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább