„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ansaldo 210/22 M1935 210 mm-es nehézágyú

1930-as években az olasz hadsereg vezetése az Ansaldo gyár mérnökeitől megrendelte egy új 210 mm-es nehézágyú terveit. A két éven át tartó fejlesztő munkának lett az eredménye az Ansaldo 210 mm-es M1935 nehézágyú, amely 1938-ban állt rendszerbe az olasz hadsereg különböző alakulatainál. A 15 885 kg tömegű, teljesen körbeforgatható ágyú dupla kerekeit felhúzva tüzelhetett, kiszolgálásához 12 főre volt szükség. Percenként három, 101 kg súlyú lövedéket volt képes több mint 15 km távolságba eljutatni. A vontatott gyártás miatt 1942 őszéig azonban csak 20 darab készült el - 5 darab Olaszországban maradt, 15 darab pedig a keleti frontra került. Az olasz kapituláció után 21 cm Haubitze 532(i) jelöléssel a németek is szolgálatba állították. Licensz alapján - kisebb módosításokkal - Magyarországon is gyártották, előbb 39M 21 cm-es, majd 40M 21 cm-es nehéztarack jelöléssel.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 210 mm

  • Teljes hossz: -

  • Cső- és űrmérethossz: 5000 mm

  • Tömeg: 15 880 kg

  • Személyzet: 12 fő

  • Maximális lőtávolság: 15 430 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 560 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 3 lövés/perc

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább