„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ansaldo 75/18 M1934 75 mm-es hegyi tarack

Olaszország nagy része hegyekkel szabdalt, úgyhogy az olasz hadsereg mindig is érdeklődött a hegyi tüzérség iránt. Az 1930-as évekre azonban ennek a tüzérségének túlnyomó része korszerűtlen, végzetesen elavult volt. Így nem meglepő, hogy amikor 1934-ben az Ansaldo bemutatta a hadsereg képviselőinek új, 75 mm-es hegyi tarackját, azt azonnal meg is rendelték. Az új olasz tarackot, az Obice da 75/18 modello 34-t szállításkor 8 darabra lehetett bontani, és több mint 6 kilogrammos robbanólövedéket lőhetett ki akár 9 kilométeres távolságba. A gyártás beindulása után komoly mennyiséget exportáltak belőle Portugáliába, és Dél-Amerikába, elsősorban stratégiai nyersanyagokért cserébe. Mivel a löveg - megfelelő lőszerrel - alkalmas volt páncéltörő szerepre, a Semovente 75/18 önjáró löveg fő fegyvereként is beépítésre került. A II. világháború végéig szolgálatban maradt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 75 mm

  • Cső- és űrmérethossz:: 1570 mm (L/18.3)

  • Tömeg: 1106 kg

  • Személyzet: 8 fő

  • Maximális lőtávolság: 9400 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 405 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 3-5 lövés/perc

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább