„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

SdKfz. 251/2 Wurfrahmen 40

sdkfz251
 
Wurfrahmen 40 (szó szerint "Kilövő Keret 40") német rakéta sorozatvető. Általában Sd.Kfz. 251-es féllánctalpasokra szerelték, így egy sokkal mobilisabb és valamivel védettebb tüzérségi egységet kaptak, mint a vontatott Nebelwerfer. A járművet a katonák találóan csak "Gyalogos Stuka"-nak (Stuka zu Fuss) nevezték utalva romboló erejére. Az 1941-ben kifejlesztett csövekből összeállítható keret minden Sd.Kfz. 251-esre könnyen felerősíthető volt. A keretre 6 darab rakétaindítót lehetett szerelni Wurfrahmen 40 rakéták számára (egyes források Wurfkörper néven említik). Mint az összes korabeli rakétatüzérségnél, a rakéták pontatlanok voltak és ezért nagy mennyiségben lőtték őket a célpontra. A nagy mennyiségben érkező gyújtó töltetű rakéták sokkhatása viszont elsöprő erejű volt. A rakétákat a jármű megfelelő irányba történő állításával lehetet célozni, míg lőtávolságukat a kilövés szögének változtatásával lehetett meghatározni. A 280 mm-es rakétával 1,9 km-es, míg a 320 mm-es rakétával 2,2 km-es maximális hatótávolságot lehetett elérni. Ez a fegyverrendszer az egész II. világháború ideje alatt szolgálatban állt.

TECHNIKAI ADATOK
  • Méretek - hosszúság 5,76 m; szélesség 2,10 m; magasság 1,75 m

  • Súly: 7810 kg;

  • Személyzet: 2 fő

  • Fegyverzet: 6 db 320 mm-es gyújtó- vagy 6 db 280 mm-es repesz-romboló rakéta, 2 db 7,92 mm-es MG 34 vagy MG 42 géppuska

  • Páncélzat: 8-15 mm

  • Hatótáv: 300 km

  • Motor: egy 100 LE-s Maybach HL 42 benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 52,5 km/h;

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább