„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Granatwerfer 42 8 cm-es aknavető

granatwerfer42
 
A Rheinmetall által tervezett, és 1941-ben szolgálatba állított kurzer 8 cm Granatwerfer 42 (kz 8 cm GrW 42) aknavetőt a szabványos 8 cm GrW 34 könnyített változataként tervezték meg. Az új típust például rövidebb csővel láttak el, hogy elhelyezhető legyen az ejtőernyős konténerekbe. Így lehetővé vált, hogy mind a szárazföldi, mind az ejtőernyős alakulatoknál felváltsák vele az ekkorra már hatástalannak bizonyuló 5 cm leGrW 36-t. A kz 8 cm GrW 42 ugyanis több, mint háromszor nehezebb lövedékkel tüzelhetett, majd kétszer olyan gyorsan, mint a kisebbik aknavető. Ehhoz képest viszont súlya csak alig kétszeresére nőtt. A szállításhoz három részre lehetett bontani, ez lehetővé tette a szétszerelt eszköz háti szállítását is. Néhány darabot elláttak elsütő zsinórral működtethető töltő/tüzelő mechanizmussal a távoli irányítás érdekében, - ezek a "Stump-Thrower" vagy "Stummelwerfer" néven vá,tak ismertté. 1941-től a háború végéig gyártották.
 

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 81,4 mm, csőhossz: 747 mm

  • Tömeg: 26,5 kg (lövedék súlya: 3,5 kg)

  • Kezelő személyzet: 6 fő

  • Tûzgyorsaság: 15-25 lövés/perc

  • Hatásos lőtávolság: 1100 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 174 m/sec

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább