„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

PaK 97/38(f) 75 mm-es páncéltörő ágyú

pak97-38

1941 nyarától a német gyalogság páncéltörő puskája és a páncélvadász alakulatoknál rendszeresített 3,7 és 5 cm-es űrméretű páncéltörő ágyúk a szovjet T–34 és KV harckocsik ellen teljesen hatástalannak bizonyultak. A német gyalogság hirtelen védtelenné vált a támadó páncélosokkal szemben. Ezért a német szárazföldi haderő és a Waffen-SS csapatainál szükségmegoldásként páncélromboló osztagokat állítottak fel, amelyek kötegelt kézigránáttal, gyújtópalackokkal ("Molotov koktélokkal”), harckocsi elleni aknákkal, majd 1943 februárjától mágneses tapadó aknákkal felszerelve, közelharcban próbálták meg leküzdeni a szovjet harckocsikat. Átmeneti megoldásként rendszeresítették 1942 nyár elején a francia zsákmányból származó, részben átalakított 7,5 cm-es PaK 97/38(f) páncéltörő ágyúkat, amelyek üreges töltetű páncélrobbantó gránátja 500 méterig 61 mm-es páncélt ütött át.

TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 75 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 1887 mm (L/36.3)

  • Tömeg: 1190 kg

  • Kiszolgáló személyzet: 5 fő

  • Maximális lőtávolság: 8500 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 584 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 10-14 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább