A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1940 és M1940/A 210 mm-es nehéz tarack

Az 1930-as években az Ansaldo gyár mérnökei által kifejlesztett, Ansaldo 210 mm-es M1935 nehézágyú licenszben gyártott magyar változata. Az 1940 M. és az 1940/A M. 21 centiméteres nehéz tarackok néhány szerkezeti különbséget kivéve mindenben azonos az eredeti típussal. Eltérés: a csőkarmok alakja és rögzítése, a bélcső rögzítése a burokcsőben, az oldalirányzógép felső lövegtalpra szerelt alkatrészei, a lövegtaliga, a mozdony és a csőkocsi kerekei, a csőkocsi Marelli-féle légféke. A hazai gyártású 1940 M. tarackok utolsó példányai 1943-ban kerültek ki a diósgyőri gyárból. A hadvezetés újabb megrendelést már nem adott, a hosszú gyártási idő és a sok nemesacél-felhasználás miatt a gyártási kapacitást a továbbiakban fontosabb hadianyagok gyártására használták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 210 mm

  • Csőhossz: 4998 mm

  • Tömeg: 15 885 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 16 000 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 570 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 3-4 lövés/perc

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább