„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1940 105 mm-es tarack

A fegyvert azzal a céllal hozták létre, hogy egy olyan tarackot állítsanak elõ a magyar honvédség számára, melyet nemcsak lovak, de gépkocsik is tudnak vontatni. A prototípus 1940 tavaszán készült el, de gyártása késedelmet szenvedett, ezért rendszeresítésére csak 1941 elején került sor. Hogy át lehessen szerelni az 1914/A M lövegtalpra, le kellett rövidíteni a csövét, ami csökkentette a lövedék kezdősebességét. Ezt kiküszöbölendő tüzeléskor gyakran póttölteteket alkalmaztak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 104,9 mm

  • Teljes hossz: -

  • Cső- és űrmérethossz: 2148 mm (L/14)

  • Tömeg: 1550 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 10 760 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 445 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: -

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább