„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1940 40 mm-es páncéltörő ágyú

A német 37 mm-es Pak 36 páncéltörő ágyú magyar továbbfejlesztése, hogy a Honvédségnél rendszeresített 40 milliméteres páncélgránátot lőhesse. Meghosszabbított csöve és lövedékének megnövelt kezdősebessége ellenére korszerű harckocsik ellen különleges páncélromboló gránáttal is csak 250 méterig volt hatásos. Mivel korszerűbb páncéltörő ágyú bevezetésére 1944-ig nem volt kilátás, a páncéltörő ágyú 1940-ben megkezdett gyártását egészen a háború végéig folytatták, hogy valamilyen páncéltörő fegyver nagyobb számban álljon a Honvédség rendelkezésére. 1940 és 1944 között 822 darab páncéltörő ágyút adtak át a hadseregnek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 40 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 1780 mm (L/47)

  • Tömeg: 495 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 5900 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 824 m/s
    (páncélátütő képesség: 100 m - 46 mm; 1 000 m - 30 mm)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 15-16 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább