„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Schneider M1913 105 mm-es tábori ágyú

A löveget a franciaországi Schneider gyárban ter­vezték az 1900-as évek elején. Az első világháború éveiben 1340 db-ot gyártottak belőle. Eredeti megnevezése 1913 M 10,5 cm űrméretű vontatott, hosszú csövű ágyú. A löveg fék- és helyretoló berendezését a cső alatt, a bölcsőben helyezték el. Az első világháború után igen sok ágyút eladtak, többek között Belgium, Olaszország, Lengyelország és Jugoszlávia hadserege is rendszerbe állította. Bár a de 105 mle 1913 Schneider 17 kg-os robbanólövedékeket lőtt ki több mint 12 kilométeres távolságba, a háború kitörésekor már igencsak elavultnak számított. Franciaország kapitulációja után a németek is hadrendbe állították, 10.5 cm K 331 típusjelzéssel. Nagyobbrészt Normandiában az Atlantifal védelmében alkalmazták ezeket az ágyúkat.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 105 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 2720 mm (L/28.4)

  • Tömeg: 2300 kg

  • Személyzet: 8 fő

  • Maximális lőtávolság: 12 700 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 550 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 2-3 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább