„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Schneider Mle. 1897 75 mm-es vontatott ágyú

A tüzérségi ágyút eredetileg a franciaországi Schneider gyár neves szakembere, Deport szerkesztette, és a francia hadsereg gerincét képezte az I. világháborúban. Ez a löveg volt az első, amely tábori használatra alkalmas csőhátrasiklással és gyorstüzelő zárszerkezettel készült. A két világháború között a típust modernizálták, alkalmassá tették páncélelhárításra és gumitömlős kerekekkel látták el, hogy áttérhessenek a gépi vontatásra. A II. világháború kitörésekor még több mint 4500 darab 75 mm-es M1897-es löveg állt szolgálatban a francia haderőnél. Lengyelországban is szolgálatban volt ekkor, 75 mm-es Armata Polowa wz.1897/17 néven. 1939 szeptemberében a lengyel csapatok 1374 ilyen típusú ágyúval rendelkeztek, és ezekkel igyekeztek feltartóztatni a német Wehrmacht előrenyomulását. Lengyelország és Franciaország bukása után a németek a zsákmányolt ágyúkat az Atlanti-fal felfegyverzésére használták. Néhány százat pedig 75 mm-es PAK 97/38 néven páncéltörő ágyúként szolgálatba állították az orosz fronton.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 75 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 1887 mm (L/36.3)

  • Tömeg: 1143 kg

  • Személyzet: 5 fő

  • Maximális lőtávolság: 8500 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 584 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 12 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább