„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Brandt M27/31 81 mm-es aknavető

A gyalogság által használt aknavetőket még az I. világháború alatt fejlesztették ki. Az azt követő időszak egyik legismertebb fejlesztése az Edgar Brandt által tervezett Brandt mle 27/31 aknavető, amely még a második világháború idején is a francia hadsereg általánosan alkalmazott könnyű aknavetője volt. Lőtávolsága elérte a 2800 métert, 60 kg-os tömege a 6 főnyi kezelőszemélyzetnek lehetővé tette a több darabra szétszerelt eszköz háti szállítását is. A második világháborúban alkalmazott legtöbb könnyűaknavető ennek a típusnak az alapján készült. Az aknavető általában simacsövű, tehát nyíllövedék-aknagránátot tüzel, bár az utóbbi időben egyre gyakoribbak a huzagolt csövű, nagyobb (7-10 km) lőtávolságú aknavetők is. Legtöbbször a gyalogság (a lövészek) szervezésébe tartoznak, de vannak országok, ahol a tüzérségi lövegek közé számítják őket.

TECHNIKAI ADATOK:
  • Űrméret: 81 mm

  • Tömeg: 59,7 kg (lövedék súlya: 3,25 kg)

  • Kezelő személyzet: 6 fő

  • Tűzgyorsaság: 15 lövés/perc

  • Hatásos lőtávolság: 2850 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 174 m/s

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább