„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Skoda M1915 75 mm-es cseh hegyi ágyú

 
Bár az M1915 7,5 centiméteres Skoda hegyiágyú tervei ugyan már az I. világháború előtt elkészültek, a II. világháború folyamán Csehszlovákia, Bulgária, Magyarország, Románia és Olaszország hadserege is szolgálatban tartotta. A löveg tömegének könnyítése érdekében csöve különleges felépítésû volt. A “holt teher" (ballaszt) alkalmazásával (a stabilitás érdekében) a hátrasikló tömeget növelték meg. A lövegcső felett egy külön burokcső látható, melynek kizárólag súly szerepe volt. A löveg vízszintesen mozgó ékzárral, ismétlőfeszítő berendezéssel volt ellátva. A hátrasiklást hidraulikus fék, az előretolást rugós helyretoló végezte. Az aránylag alacsony tüzelőmagasság és a nagy csőemelkedés folytán a hátrasiklási hossz önműködően szabályozódott. A szekrényes lövegtalp és a lövegpajzs az egységekre való bonthatóság érdekében kétrészes. 7 egységben, málházva szállították.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 75,5 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 1155 mm (L/15.4)

  • Tömeg: 620 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 8200 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 349 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 6-8 lövés/perc

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább