A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Skoda M1914/19 100 mm-es cseh tábori löveg

Az eredetileg 1914-ben tervezett, és 1919-ben modernizált cseh közepes tábori löveg 16 kg-os robbanólövedékeket lőtt ki, majdnem 10 kilométeres távolságba. Az egészen 1934-ig gyártott típus páncélja csak arra volt elegendő, hogy kezelőit megvédje a repeszektől és a kézifegyverek tüzétől. Csehszlovákia megszállása után a németek is hadrendbe állították, LeFH 14/19(t) típusjelzéssel. Normandiában az Atlanti-fal védelmében vetették be elsősorban őket.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 100 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 1720 mm (L/24)

  • Tömeg: 1505 kg

  • Személyzet: 8 fő

  • Maximális lőtávolság: 9800 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 395 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 6-8 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább