„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bofors 40 mm-es svéd légvédelmi ágyú

 
Az 1929-ben tervezett 40 mm-es svéd Bofors, a spanyol polgárháborúban kiválónak bizonyult légelhárító ágyú a II. világháborúban is bizonyított. Légi és páncélozott földi célok leküzdésére egyaránt alkalmas volt. Légi célok ellen 3000 méterig volt hatásos. A fegyver nyomjelzős, repesz és páncéltörő-gyújtó gránátokat egyaránt tüzelhetett, négyes sorozatokban. A 850 m/s kezdősebességű lövedék 70 mm páncél átütésére volt képes 500 méter távolságon. A 2100 kg tömegű gépágyút négy gumitömlős kerékkel szerelt, jó rugózású alvázon, nagy sebességgel vontathatták. Majd mindegyik hadviselő országban gyártották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Űrméret: 40 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 2886 mm (L/60)

  • Tömeg: 2100 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 7160 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 850 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 120 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább