„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sexton önjáró tarack

sexton
 
A britek 1941-ben egy olyan páncélozott járművet kerestek, amelyen megfelelő módon elhelyezhették szabványos 25 fontos ágyútarackjukat. A kanadaiak által gyártott RAM harckocsikat ekkor már kezdték felváltani az amerikai M-3-asok, ezért ezt a típust választották ki a 25 fontos hordozására. Az új jármű a Sexton nevet kapta. Az elsősorban a brit páncéloshadosztályok tüzérségi támogatására használt típust az 1944-45-ös nyugat-európai harcokban vetették be. Amikor nem sokkal a háborút követően leállították a gyártást, már 2150 darab készült el belőle. A megbízható, robusztus és hatékony harcjármű még az 50-es években is a brit hadsereg szolgálatában maradt, néhány másik hadsereg pedig majdnem napjainkig szolgálatban tartotta.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Hosszúság: 6,14 m

  • Szélesség: 2,72 m

  • Magasság: 2,45 m

  • Súly: 25 279 kg

  • Legénység: 6 fő

  • Fegyverzet: egy 25 fontos ágyútarack; két 7,7 mm-es BREN golyószóró, egy 12,7 mm-es Browning géppuska

  • Motor: 400 LE-s kilenchengeres csillag benzinmotor

  • Sebesség: úton 40 km/h

  • Hatótávolság: 287 km

  • Páncélzat: 32 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább