„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

BL 5.5 hüvelykes löveg

140mm_gun
 
A 4,5 és 5 hüvelykes lövegek számára tervezett lövegtalpra szerelt 5,5 hüvelykes ágyú prototípusa 1939-ben készült el. Augusztustól sorozatgyártásba került, első harctéri bevetésére Afrikában került sor 1941-ben. Ha a körülmények úgy hozták, harckocsik ellen is használták, ám nem sok sikerrel, hiszen nem páncéltörő fegyver volt. Sokkal inkább bevált hagyományos szerepkörben, a háború során (és még azt követően is sokáig) a brit hadsereg standard közepes ágyújának számított. A hadrendből 1978-ban vonták ki.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 139,7 mm

  • Űrmérethossz: L/31,2

  • Csőhossz: 4175 mm

  • Tömeg: 5850 kg

  • Lőtáv: 14.800 m

  • Lövedék-kezdősebesség: 510 m/s

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább