„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bishop önjáró tarack

gb-bishop
 
A Bishop-ot arra tervezték, hogy az észak-afrikai hadszíntéren átvegye a páncéltörő feladatokat a 25 fontos tábori ütegektől. A probléma megoldására a Valentine harckocsi alvázára szereltek fel egy 25 fontos ágyútarackot, de ez a kombináció nem bizonyult sikeresnek. A Bishop tornya túlságosan magasra sikerült, így kitűnő célpontot kínált az ellenségnek. Az ágyút nem igazi forgótoronyban, hanem kazamataszerű építményben helyezték el, ahol korlátozottak voltak az irányzási lehetőségei. Mire a típus megjelent, a 25 fontosokat már nem használták páncéltörő feladatokra, így a Bishopokat is tábori tüzérségi szerepkörbe irányították át. A Bishop volt az első brit kísérlet önjáró löveg létrehozására, és igazi értékét az adta, hogy megmutatta az ilyen típusú fegyverekben rejlő lehetőségeket, illetve hibákat, amelyeket nem szabad megismételni. Miután a brit erők rendszeresítették az M7 Priestet, a Bishopot hamarosan kivonták a szolgálatból.


TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 5,64 m

  • Szélesség: 2,77 m

  • Magasság: 3,05 m

  • Súly: 7879 kg

  • Legénység: 4 fő

  • Fegyverzet: egy 25 fontos ágyútarack

  • Motor: 131 LE-s hathengeres AEC dízelmotor

  • Sebesség: 24 km/h

  • Hatótávolság: 177 km

  • Páncélzat: 8-60 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább