„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

25 Pounder tábori ágyú

25pounder
 
A 25 fontos löveg fejlesztése a harmincas évek elején vette kezdetét. 1937-ben készült el a prototípusa, ám ezt túlságosan nehéznek ítélték, ezért módosítani kellett. A gyártás 1938 végén indult meg. A Mark 1-es változat a 18 fontos lövegek talpán készült, a Mark 2-es volt tulajdonképpen az első "igazi" 25 fontos. A Mark 3-asra csőszájféket szereltek. A "Baby" 25 fontos rövidebb csövű, kisebb lőtávolságú fegyver volt, kifejezetten a dzsungelharcok igényeinek megfelelően átalakítva. A háború alatt 12 ezernél is több 25 fontos készült. Bár gyártása 1948-ban megszűnt, a brit hadsereg 1967-ig hadrendben tartotta, de kiképzési célra még ezután is használták.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 87,6 mm

  • Űrmérethossz: L/28,3

  • Csőhossz: 2480 mm

  • Tömeg: 1742 kg

  • Lőtáv: 12.250 m

  • Lövedék-kezdősebesség: 530 m/s

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább