„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Q.F. 6 fontos Mk. II páncéltörő löveg

qf6
 
Az 1940-ben tervezett, és már 1941 szeptemberében szolgálatba állított 57 mm-es Q.F. 6 Pounder Mk II tankelhárító löveg a britek alapvető páncéltörő fegyvere lett a második világháború folyamán. Bemutatkozására Észak-Afrikában került sor 1942 áprilisában, ahol igen gyorsan felváltotta az addigra hatástalanná váló 2 fontos páncéltörő lövegeket. Gyakorlatilag valamennyi német páncélost képes volt megsemmisíteni, speciális Sabot lövedékkel 500 méter távolságból akár 118 mm-es páncélt is átütött. Az Egyesült államok hadseregében szintén szolgálatba állították M1 jelöléssel, akik 1942-től 1945-ig összesen 15 637 darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 57 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 2440 mm L/43

  • Tömeg: 1140 kg

  • Személyzet: 6 fő

  • Maximális lőtávolság: 9150 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 853 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 12-15 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább