„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M8 önjáró tarack

m8_75mm_pack_howitzer
A húszas években kifejlesztett M1 jelű 75 mm-es málházott tarackot a harmincas években kezdték el átalakítani. Az addigi fakerekek helyett gumírozottakat kapott, és az immár 8 részre szétszedhető fegyver alkalmassá vált arra, hogy légiszállítású egységek vitorlázógépekkel magukkal vihessék. Az M8-asokat szétszerelt állapotból 3 perc alatt lehetett tűzkésszé tenni. Későbbi változatát, mely 9 részre volt bontható, már ejtőernyõvel is le lehetett dobni. A deszantegységek mellett több más alakulat is használta, főleg hegyi terepeken vagy a dzsungelben. A háború végén áttervezték, ezt a modellt M116-nak nevezték.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 75 mm

  • Űrmérethossz: L/15,9

  • Csőhossz: 1195 mm

  • Személyzet: 6 fő

  • Tömeg: 653 kg

  • Lőtáv: 8790 m

  • Lövedék-kezdősebesség: 381 m/s

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább