„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1A1 155 mm-es ágyú

canon_155_long_tom
 
Az 1938-ban tervezett 155 mm-es löveg alapja egy francia ágyú volt. Az amerikai változat gyártását gyakorlatilag a második világháború kitörésekor kezdték el. A "Long Tom"-ként is ismert fegyver első sorozatait M-1A1, később M-2, a háború után pedig M-59 jelöléssel látták el. Önjáró változata is volt, azt M-40-nek hívták. Az ágyú a 14 fős személyzet segítségével percenként 1 lövés leadására volt képes.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 155 mm

  • Űrmérethossz: L/45

  • Csőhossz: 7010 mm

  • Személyzet: 14 fő

  • Tömeg: 12.600 kg

  • Lőtáv: 23.500 m

  • Lövedék-kezdősebesség: 853,4 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 1-2 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább