„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M1 40 mm-es légvédelmi ágyú

40mmpic
 
A spanyol polgárháborúban kiválónak bizonyult 40 mm-es svéd Bofors légvédelmi ágyút 1940-ben kezdték el továbbfejleszteni az Egyesült Államokban. 1941-ben a hadsereg és a haditengerészet közös projektjének eredményeképpen egy jócskán átalakított, könnyebben gyártható, igen hatékony fegyver született meg. A haditengerészet vízhűtéses ikresített, a hadsereg léghűtéses változatot állított hadrendbe. A fegyver nagy sikert aratott a csendes-óceáni hadszíntéren, később pedig a német pilóták életét keserítette meg Európában. Számos V-1-es "szárnyasbombát" lőttek le vele.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Űrméret: 40 mm

  • Űrmérethossz: L/82

  • Csőhossz: 3266 mm

  • Személyzet: 8 fő

  • Tömeg: 2520 kg

  • Lőtáv: 2560 m (hatásos) ; 4600 m (max.)

  • Lövedék-kezdősebesség: 875 m/s

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább