„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M12 GMC önjáró löveg

Az M12-es fejlesztése 1941 júniusában kezdődött, a cél az volt, hogy egy, a harckocsikkal is együtt haladni képes nagy tűzerejű, könnyen gyártható önjáró löveget hozzanak létre. A mérnökök amerikaiasan oldották meg a feladatot: meglévő és bevált, könnyen és költségkímélően gyártható modulokból állították össze. A korai prototípusoknál az M3-as alvázát alkalmazták, majd később a Shermantól kölcsönzött felfüggesztést és alvázat alkalmazták. A 155 mm-es löveg az M1917, M1918 és M1917A1-es francia mintájú vonatott lövegekből kerültek kiszerelésre, attól függően, melyik állt éppen rendelkezésre.
gmc-m12

Mivel a jármű csak kevés lőszert szállíthatott magával, ezért szükségessé vált egy páncélozott lőszerszállító eszköz is, amely az M12-es lett löveg eltávolításával M30-as néven jött létre, ez a jármű további 35 gránátot volt képes magával vinni. Összesen 100 darab M12-es készült, ebből 25-öt kiképzésre alkalmaztak, a maradék 75-öt elzárták az Overlord hadműveletre. Rendkívül sikeres fegyver volt, tovább fejlesztett változata az M40-es önjáró löveg lett, amelyet Európában a Zebra-küldetésben vetettek be az M26-os Pershinggel együtt.

MŰSZAKI ADATOK:

  • Tömeg: 26,5 tonna
  • Személyzet: 6 fő
  • Méretek: 6,7 m hosszú, 2,67 m széles, 2,7 m magas
  • Motor: Wright/Continental R-795, csillagmotor
  • Sebesség: 26-40 Km/h
  • Hatótáv: úton 220 km
  • Löveg hatótávolsága: 23,5 km
  • Gázlóképesség: 1,2 m

Írta: Tóth István Ákos

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább