„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M2A1 105 mm-es tarack

m2a12

Az amerikai hadsereg általánosan használt közepes tábori ágyúja volt a II. világháború folyamán. Az M2A1(M101) 105 mm-es tarack egyaránt bevetésre került az európai és a csendes-óceáni hadszíntéren is. 1941 januárjában állították szolgálatba és gyakorlatilag végigharcolta a világháborút. Több mint 11 000 méteres hatótávolságával az amerikai gyalogság egyik leghatékonyabb támogatójává vált a harcok folyamán. Sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a világháború befejezését követően több ország hadserege rendszerbe állította, bevetésre került a koreai háborúban, de még Vietnamban is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: 5,94 m x 2,21 m x 1,73 m

  • Űrméret: 105 mm

  • Cső- és űrmérethossz: 2580 mm (L/22.5)

  • Teljes hossz: 3,315 m

  • Tömeg: 2030 kg

  • Személyzet: 8 fő

  • Maximális lőtávolság: 11 155 m

  • Lövedék torkolati sebessége: 475 m/s

  • Elméleti tűzgyorsaság: 6-10 lövés/perc

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább