„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Petljakov Pe-2 bombázógép

pe-2ft_29

1941-ben rendszerbe állított kétmotoros szovjet harci repülőgép a Petjakov tervezőirodából. Alsószárnyas, osztott vezérsíkú, karcsú, vegyes építésű repülőgépet magassági vadásznak tervezték 1939-ben. Ebből alakították ki 1940-re egy vízszintes bombavetésre és zuhanóbombázásra egyaránt alkalmas változatot, amely megőrizte a vadászgép nagy sebességét, jó manőverező képességét. Számos feladatkörben használták: könnyű- és zuhanóbombázónak, volt felderítő, éjszakai és nappali nehézvadász változata, és gyakorlógépnek is bevált. Teljesítményét és fegyverzetét a háború folyamán állandóan javították. 1942 tavaszától fokozatosan felváltotta az erősebb védelmi fegyverzettel ellátott Pe-2FT típus. A Pe-2 bombázóból összesen 11 426 darab készült. Ez volt a világháború idején használt legjobb és legismertebb szovjet bombázógép típus. Gyártását 1945. januárjában beszüntették, de a háború végéig szolgálatban maradt. Továbbfejlesztett változata a Pe-10 bombázó.

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 12,65 m

 • Magasság: 4,02 m

 • Fesztávolság: 17,16 m

 • Hatótáv: 1515 km

 • Személyzet: 3 fő

 • Csúcsmagasság: 8800 m

 • Szerkezeti tömeg: 5870 kg

 • Felszálló tömeg: 8480 kg

 • Csúcssebesség: 540 km/h

 • Fegyverzet: 4x7,62 mm-es és 2x12,7 mm-es géppuska, 1000 kg bomba

 • Motor: 2x1100 LE-s Klimov VK-105RA, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább