„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jakovlev Jak-9 vadászgép

jak-9

A Jak-7DI típuson vezették be a könnyű ötvözetű szárny-főtartókat, majd beépítették a Jak-9 típusba, amely a Il-2 'Sturmovik' csatarepülőgép mellett a legnagyobb példányszámban gyártott szovjet repülőgép. Bemutatkozására a sztálingrádi csatában került sor. A könnyen kezelhető, jó teljesítménymutatókkal rendelkező gép igen kedvelt volt a pilóták körében, a keleti fronton szolgált híres "Normandie"-század pilótái is ezt a típust repülték. Több változatban készült, alkalmazták vadászbombázóként, harckocsi-rombolóként, nagy hatótávolságú gépként is. Volt olyan altípusa, amely kiváló adottsággal rendelkezett a hajók elleni harchoz. 1945 nyaráig gyártották, de a szovjet és más szocialista államok légierejében még sokáig hadrendben maradt. A Jakovlev - vadászgépek egészében véve hatékony gépek voltak, a Jak-3 és a Jak-9 pedig méltó ellenfele volt a Focke Wulf 190 A-nak és a Me 109 F/G-nek. A sikertelen, elöregedett és instabil orosz vadászgép-konstrukciók között a minőséget képviselték.

TECHNIKAI ADATOK
 • Hossz: 8,47 m

 • Magasság: 2,44 m

 • Fesztávolság: 9,75 m

 • Hatótáv: 1350 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 10 500 m

 • Szerkezeti tömeg: 2750 kg

 • Felszálló tömeg: 3200 kg

 • Csúcssebesség: 600 km/h

 • Fegyverzet: 1 db 20 mm-es MPSh gépágyú, 1 db 12,7 mm-es UBS géppuska

 • Motor: 1 db Klimov VK-105PF, 1260 LE

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább