„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jakovlev Jak-1 és Jak-3 vadászgép

jak1.jpg
 
A Jakovlev által tervezett egymotoros, együléses, alsószámyas, behúzható futóműves, vegyes építésű vadászrepülőgépek típusjelzése a Jak. A legszélesebb körben alkalmazott szovjet vadászok voltak a II. világháború alatt. A sorozat első típusát, a Jak-1-et 1938-ban tervezték az I-16 (Rata) felváltására. Első repülése 1939-ben volt, a csapatokhoz 1941 őszén került nagyobb számban. Bár teljesítménye kisebb, szerkezete kidolgozatlanabb volt, mint a nyugati típusoké, taktikai vadászként 5000 méter alatt jó manőverező képességével felvette a versenyt ellenfeleivel. Erősebb motorral ellátott, teljes kilátást biztosító kabinnal felszerelt változatát 1942 végéig Jak-1M néven gyártották. Az ebből kifejlesztett könnyű taktikai vadász a háború végéig gyártott Jak-3. Az új vadásznemzedék gyakorlógépe volt a kétüléses Jak-7. Ebből fejlesztették ki (a második ülés elhagyásával) 1941 végén az éjszakai vadász változatot. 1942. decemberben jelent meg a növelt hatósugarú Jakovlev Jak-9. A Jak-okból összesen 36 338 darabot készítettek. A gép rendkívüli módon pilótabarát volt: könnyű, egyszerűen kezelhető, kiváló fordulékonyságú és teljesítményű, egészen 4900 m magasságig. A második világháborús szovjet vadászgép-építés egyik tipikus példája a Jak-3-as: egyszerű, olcsó, viszonylag gyengébb fegyverzetű, nagy tömegben előállított repülőgép, amely félelmetes ellenfele volt a német Messerschmitt Bf 109-eseknek és az Fw-190-eseknek. Ez utóbbi megállapítás olyannyira igaz, hogy röviddel 1943-as megjelenése után parancsba adták a német pilótáknak, hogy 5000 m-es magasság alatt ne vegyék fel a harcot a Jak-3-asokkal...

TECHNIKAI ADATOK

 • Hossz: 8,49 m

 • Magasság: 2,38 m

 • Fesztávolság: 9,20 m

 • Hatótáv: 705 km

 • Személyzet: 1 fő

 • Csúcsmagasság: 10.800 m

 • Szerkezeti tömeg: 2250 kg

 • Felszálló tömeg: 2660 kg

 • Csúcssebesség: 600 km/h

 • Fegyverzet: 1 db 20 mm-es Shvak gépágyú, 2 db 12,7 mm-es BS géppuska.

 • Motor: 1 db Klimov M-105 PF, 1260 LE

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább