„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Szuhoj Szu-2 könnyű bombázó/felderítőgép

Kétüléses, könnyű támadó bombázó és felderítő repülőgép. A Szu-2 repülőgépet földi csapatok támogatására tervezték. Akárcsak versenytársa, az Iljusin Il-2, annak - a harmincas évek közepén meghirdetett - szovjet katonai doktrínának felelt meg, miszerint a légierőnek nem messze a frontvonal mögött és az ellenség hátországában kell hadászati tevékenységet kifejtenie, hanem a földi csapatokat kell harcászati szinten segítenie. Pavel Szuhoj korábban a Tupoljev vezette tervezőirodában dolgozott, ott az utolsó feladata az ANT-51 harcászati felderítő és alacsonytámadó repülőgép kifejlesztése volt. Amikor lehetőséget kapott a saját tervezőiroda felállítására, az ANT-51-est fejlesztette tovább a BB-1 jelű prototípussá, amelyet aztán Szu-2 típusjellel gyártottak. Mintegy 2000 repülőgép készült el 1940-1942 között, de a semmiféle különleges teljesítményt nem mutató típus gépeit 1943- tól már csak kiképzési-gyakorló célokra használták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 10,45 m

  • Magasság: 3,24 m

  • Fesztávolság: 14,28 m

  • Hatótáv: 1199 km

  • Személyzet: 2 fő

  • Csúcsmagasság: 8800 m

  • Szerkezeti tömeg: 2971 kg (max. felszálló tömeg: 4378 kg)

  • Csúcssebesség: 462 km/ó

  • Fegyverzet: négy-nyolc 7,62 mm-es, a szárnyba mereven beépített géppuska, egy 7,62 mm-es, forgatható géppuska a toronyban a törzs tetején, 900 kg-os bomba- és rakétateher belső bombatérben és külső megerősített pontokon

  • Motor: egy 1000 Le-s (746 kW) Tumanszkij M-88B típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább