„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Polikarpov I-153 vadászgép

Az I-153-ast az Polikarpov I-15bis korszerűbb változatának szánták azáltal, hogy csökkentették rajta a légellenállást: visszatértek az I-15-ösök felsőszárnyas megoldásához és a gép (kézzel működtethető) behúzható futóművet kapott. A típus 1938-ban repült először, és 3437 sorozatgép épült belőle. Az I-153 az 1939-es japán-szovjet határviszályok idején került csapatszolgálatba, de harcoltak vele a szovjet-finn "Téli háborúban" és a Szovjetunió megtámadásakor, 1941 júniusától a harcok első szakaszában is. 1943 közepén visszavonták az I-153-ast az elsővonalbeli szolgálatból, és iskolagépként használták, de a finnek a zsákmányolt gépekkel még 1944-ben is elsővonalbeli vadászgépekként repültek. Gyakorlott pilóták számára a gép eléggé jól repülhető volt, de a kezdőnek gyakran meggyűlt vele a baja.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 6,17 m

  • Magasság: 2,79 m

  • Fesztávolság: 10,02 m

  • Hatótáv: 880 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10 500 m

  • Szerkezeti tömeg: 1348 kg (max. felszálló tömeg: 2110 kg)

  • Csúcssebesség: 444 km/h

  • Fegyverzet: négy 12,7 mm-es, mereven beépített géppuska a pilótafülke előtt a törzs tetején és 200 kg-os bomba- vagy rakétateher külső megerősített pontokon

  • Motor: egy 1000 Le-s (746 kW) Szvecov M-62 típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább