„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Savoia-Marchetti SM.84 közepes bombázó

 
A Savoia-Marchetti S.M.79 Sparviero továbbfejlesztéseként jött létre, annak felváltása céljából. Külleme nagyrészt ugyanaz maradt, kivéve a kettős függőleges vezérsíkokat, és kisebb változásokat a fegyverzetben. Új törzset és jobb hajtóműveket is kapott. Ugyanazokra a feladatkörökre kívánták alkalmazni, mint elődjét: közepes bombázóként, és torpedóvetőként. Összesen 246 db készült el belőle, és amikor az S.M.79bis megjelent, azt előnyben részesítették a S.M. 84-el szemben. Az olasz kapituláció után a legtöbb gép a Tengelyhatalmak birtokában maradt. A Regia Aeronautica (Olasz Királyi Légierő) mellett a Luftwaffe (Német Légierő), Slovenské vzdušné zbrane (Szlovák Légierő), és a Aviazione Nazionale Repubblicana (Salói Köztársaság Légiereje) is alkalmazta a gépet. Ennek a továbbfejlesztett változatai az S.M. 84bis és az S.M. 84ter típusok lettek.
 
TECHNIKAI ADATOK:
  • Hossz: 17.93 m

  • Magasság: 4,59 m

  • Fesztávolság: 21,21 m

  • Hatótáv: 1830 km

  • Személyzet: 5 fő

  • Csúcsmagasság: 7900 m

  • Szerkezeti tömeg: 8847 kg

  • Csúcssebesség: 466 km/h

  • Fegyverzet: 4 x 12.7mm Breda-SAFAT géppuska, 1400kg bombateher, 1 db 450 mm-es torpedó

  • Motor: három 1000 LE-s Piaggio P.XI RC 40 kétsoros csillagmotor

 
Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Savoia-Marchetti_SM.84
Kenneth Munson: A II. világháború repülőgépei
 
Írta: Veres Marcell Vencel
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább