„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Savoia-Marchetti SM.79 'Sparviero' közepes bombázó

Jellegzetes megjelenésű, hárommotoros egyfedelű, mely púpost idéző külleme miatt a “Gobbo Male- ditto” becenevet kapta. Noha eredetileg polgári repülőnek készült, az olaszok széles körben alkalmazták közönséges és torpedóbombázóként. Ez utóbbi kategóriában kora egyik legeredményesebb gépének számított. Az esetlennek tűnő SM.79-est 1934-ben az SM.81 Pipistrello polgári repülőgépből fejlesztették ki. Nem túl előnyös alakja ellenére rendkívül jó teljesítményt nyújtott, több rekordot is felállított. Az első jelentősebb sorozat az SM.79-I volt. A spanyol polgárháborúban éles helyzetben is kipróbálták, mint közepes bombázót. Az SM.79-II partvédõ célokra készült, alkalmassá tették külsõ felfüggesztésû torpedók szállítására. És mint már említettük, ebben a kategóriában a háború egyik legjobb modelljének számított. Az SM.79-III alsó lövészgondola nélkül készült, az SM.79B pedig egy kétmotoros, exportra szánt variáns volt. A típus szállítógépként a háború után is hadrendben maradt.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 15,6 m  

  • Magasság: 4,4 m

  • Fesztávolság: 21,2 m

  • Hatótáv: 1900 km 1250 kg-os bombateherrel

  • Személyzet: 5 fő

  • Csúcsmagasság: 6500 m

  • Szerkezeti tömeg: 6800 kg (felszálló tömeg: 10 800 kg)

  • Csúcssebesség: 430 km/ó, emelkedőképesség 5000 m-re 19 p 45 mp alatt

  • Fegyverzet: egy 12,7 mm-es a pilótafülke fölött mereven beépített géppuska, egy 12,7 mm-es forgatható géppuska a törzs tetején, egy 12,7 mm-es forgatható géppuska a törzs alján lövészteknőben, egy-egy 7,7 mm-es forgatható géppuska kétoldalt a törzsön és 1250 kg torpedó- vagy bombateher

  • Hajtómű: három 780 Le-s (582 kW) Alfa Romeo 126 RC.34 típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább