„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Macchi MC.205 'Veltro' vadászbombázó

Együléses vadász- és vadászbombázó repülőgép. A Macchi gyár az MC.200-ast a licencépítésű Daimler-Benz DB 601A motorral kitűnő vadászgéppé fejlesztette, amely MC.202 típusjelet kapta. A típus továbbfejlesztése lett az azonos tervezési koncepció alapján megszületett MC.205, már a Daimler- Benz helyi gyártású DB 605 motorjával. Az MC.205 prototípusát egy MC.202-ből alakították át, és 1942 áprilisában repültek vele először. Átalakították a szárnyat is, külső része nagyobb felületű lett. Az új vadászgépből 262 darab készült el MC.205 Veltro típusjellel, és 1943 júliusától állították szolgálatba. A későbbi repülőgépeken a 7,7 mm-es géppuskákat 20 mm-es gépágyúkra cserélték. A legtöbb gép a Köztársasági Nemzeti Légierő (Aeuronautica Nazionale Repubblicana) egységeinél repült, azután, hogy Olaszország 1943 szeptemberében fegyverszünetet kötött a szövetségesekkel. Az MC. 205N Orione magassági vadászgépnek csak a prototípusa készült el.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 8,85 m; magasság 3,04 m; fesztáv 10,58 m

  • Szerkezeti tömeg: 2581 kg

  • Felszálló tömeg: 3408 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 12,7 mm-es, mereven beépített géppuska a törzs tetején és két 20 mm-es gépágyú a szárnyban, 320 kg-os bombateher

  • Hajtómű: egy 1475 LE-s (1100 kW) Fiat RA.1050 RC.58 Tifone típusú 12 hengeres, fordított hengerelrendezésű V-motor

  • Hatótáv: 1039 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 642 km/h; csúcsmagasság 11 045 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább