„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fiat G.12 közepes szállítógép

FIAT G.12 megalkotása Gabrieli nevéhez fűződik, aki 1939-ben kezdte megtervezni az olasz légitársaságok által megadott kritériumok alapján a 14 utas befogadóképességű, teljesen fémépítésű repülőgépet. A prototípus 1941 májusában repült először. A sikeresség előjeleit mutató típusból rövidesen elkészült a G.12T jelű katonai változat, amely 24 fő teljesen felszerelt ejtőernyőst tudott célba juttatni, illetve a G.12LGA nagy hatótávolságú alváltozat, amellyel a Róma–Tokió légijárat megnyitását tervezték. A repülőgép polgári változatát a spanyol és az olasz légitársaságok, katonai szállítóváltozatát pedig a Regia Aeronautica, a Luftwaffe, a spanyol és magyar légierők rendszeresítették. A hárommotoros, behúzható futóműves, korszerű aerodinamikai kialakítású repülőgép azonban nem rendelkezett fegyverzettel. A Fiat G.12-es repülőgépből néhány száz darab készült a második világháborúban, a harcok során azonban valamennyi megsemmisült.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 20,16 m

  • Magasság: 4,87 m

  • Fesztávolság: 28,58 m

  • Hatótáv: 1740 km

  • Személyzet: 3+14 fő

  • Csúcsmagasság: 8000 m

  • Szerkezeti tömeg: 8890 kg (max. felszálló tömeg: 12 800 kg)

  • Csúcssebesség: 396 km/h

  • Fegyverzet: nincs 

  • Hajtómű: három 800 Le-s (574kW) FIAT A.74 RC.42 14 hengeres csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább