„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

II. világháború - masodikvh.hu

Caproni Ca 101 könnyű bombázó

A Caproni cég 1927-ben mutatta be az egymotoros Ca 97 megnövelt, hárommotoros változatát, a CA 101-es szállítógépet, amelyet kívánságra két motorral is szállítottak a légitársaságoknak. A típust hamarosan megrendelte az olasz légierő is bombázógépként, három 370 Le-s (276 kW) Piaggio P.VII csillagmotorral. A gépeket Olaszország kelet-afrikai gyarmatára, Eritreába küldték szolgálatban, ahol a kisebb teljesítményű, de sokkal megbízhatóbb és gazdaságosabb Alfa Romeo Dux. vagy D.2. csillagmotorokkal bombázó- és szállítógépekként repültek. Magyarországnak 18 darab CA 101 bombázógépe volt, 1941 nyarától a Szovjetunió elleni háborúban a keleti fronton vetették be őket. A megmaradt gépeket 1943-tól már csak kiképzési és oktatási célra használták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 14,38 m; magasság 3,89 m; fesztáv 19,68 m

  • Szerkezeti tömeg: 3275 kg

  • Felszálló tömeg: 4975 kg

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 7,7 mm-es forgatható géppuska a törzs tetején lévő állásban, egy vagy két 7,7 mm-es forgatható géppuska a törzs alján lévő állásban; 500 kg külső- és belső bombateher

  • Hajtómű: három 240 LE-s (179 kW) Alfa Romeo D.2 típusú, kilenchengeres, egysoros csillagmotor

  • Hatótáv: 2000 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 165 km/h; csúcsmagasság 6070 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább