„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Breda Ba.65 csatarepülő/zuhanóbombázó

A Breda Ba.65 egy fémépitésű, alsószárnyas monoplán, amelyet csatarepülőgépnek terveztek. Olaszország egyetlen földi célok elleni támadógépe volt a II. világháborúban. 1935 szeptemberében történt a szűzfelszállás. A spanyol polgárháborúban debütált, ekkor még korszerűnek számitott. Még légigyőzelmet is arattak vele egy Tupoljev SB-2 bombázó ellenében.

ba65lb_01.jpg

1941-ben az iraki légierő alkalmazta az angolok ellen, mérsékelt sikerrel. Részt vett a balkáni hadműveletekben, majd Észak-Afrikában is feltűnt. A brit vadászgépekkel szemben azonban könnyű zsákmánynak bizonyult, igy a kivonására kényszerültek, és vadászgépekkel oldották meg inkább a zuhanóbombázó-feladatokat.
 
ba65md_2.jpg

Készült exportra is: Irakon kívül alkalmazta Portugália, Chile, sőt, 10 darabot a Szovjetunió is beszerzett a háború kitörése előtt. Összesen 218 darab készült három változatban: együléses csatagép, kétüléses bombázó, és kétüléses oktató-gyakorló verziói voltak a típusnak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 9,3 m

  • Fesztávolság: 12,1 m

  • Felszállósúly: 2950 kg

  • Motor: FIAT A.80 csillagmotor, 1000 lóerő

  • Max. sebesség: 430 km/h

  • Hatótáv: 550 km

  • Szolgálati magasság: 6300 m

  • Fegyverzet: 2 x 12,7mm Breda-SAFAT géppuska, 2 x 7,7mm Breda-SAFAT géppuska, 500 kg bombateher

 

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább