„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heinkel He 219 'Uhu' éjszakai vadászgép

 

he219
 
 
Az Uhu a második világháború legjobb, különleges képességekkel rendelkező német éjszakai vadászgépe volt, de mivel a náci vezetésnek politikai fenntartásai voltak a Heinkel céggel szemben, a repülőgépből csak kevés épült. Noha utasították őket, hogy ne tegyék, a vállalat munkatársai megtervezték és gyártották a típust. A He 219 többfeladatú harci gépet 1940-ben kezdték tervezni, de csak 1941 végére alakult egyértelműen éjszakai vadásszá. A tíz prototípus 1942 novemberében repült először, ekkorra a Heinkel gyár már mégiscsak kapott megrendelést 300 darab He 219A gépre (beleértve a 130 darabos nullszériát is). Az első sorozatgyártású változat a He 219A-2 volt, és több mint 150 darab He 219A készült el He 219A-7-ig terjedő típusszámozással. A He 219-essel számtalan új technológiát vezettek be. Ez volt a Luftwaffe első, csapatszolgálatába állított repülőgépe orrfutóval, valamint ez volt a világ első katapultüléssel felszerelt gépe. A repülőgépeket 1943 közepétől állították korlátozott hadiszolgálatba különböző motorokkal és fegyverzettel.Wener Streib őrnagy 1943. június 11-12-én éjjel a He 219 V9 prototípussal 5 db brit Avro Lancaster nehézbombázót lőtt le, míg hat bevetés alatt az 1. éjszakai vadászezred (1. NJG) pilótái további 20 db repülőgépet semmisítettek meg.

TECHNIKAI ADATOK

  • Legénység: 2 fő

  • Motor: 2 db 1900 LE-s Daimler-Benz DB 603G,12 hengeres, fordított V-motor

  • Sebesség: 670 km/ó

  • Fegyverzet: két 30 mm-es, mereven beépített gépágyú a szárnytőben, két 30 mm-es és két 20 mm-es, mereven beépített gépágyú a törzs alján a fegyverbölcsőben és két 30 mm-es, ferdén lefelé és felfelé tüzelő gépágyú a törzs végén

  • Súly: 11 200 kg (üresen) 15 350 kg (harckészen)

  • Csúcsmagasság: 12 500 m

  • Hatótávolság: 2000 km

  • Fesztávolság: 18,53 m

  • Hossz: 15,54 m

  • Magasság: 4,01 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább