„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Henschel Hs 123 zuhanóbombázó

Együléses, zuhanóbombázó és földi erőket támogató repülőgép. A Hs 123-ast 1934-ben tervezték, 1935-ben repült először, és 1936-ban állították szolgálatba. Repültek vele a spanyol polgárháborúban, és bár 1939-ben már elavultnak számított, hozzájárult Németország kezdeti sikereihez, sőt még 1945-ben is fontos szerepet játszott a partizánok elleni harcokban. Erős, kétfedelű repülőgép volt, vászonnal borított fém sárkánnyal, mereven beépített futóművel, nyitott pilótaüléssel. Bár eredetileg zuhanóbombázónak tervezték, leginkább a földi csapatok támogatására használták. Korlátozott teljesítménye és viszonylag kis tűzerejű fegyverzete ellenére - nagy szerkezeti szilárdságának, jó vezethetőségének és stabilitásának köszönhetően - itt is jól bevált. A 604 darab Hs 123A-1 változat gyártása 1938-ban befejeződött, de a repülőgép olyan megbízhatónak bizonyult, hogy a világháború során szóba került a típus ismételt gyártásba állítása.

TECHNIKAI ADATOK:

 

  • Hossz: 8,66 m

  • Magasság: 3,74 m

  • Fesztávolság: 10,51 m

  • Hatótáv: 480 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 4100 m

  • Szerkezeti tömeg: 1420 kg (max. felszálló tömeg: 2350 kg)

  • Csúcssebesség: 290 km/h, emelkedőképesség 200 m-re 4 perc 24 mp alatt

  • Fegyverzet: két 7,92 mm-es mereven beépített géppuska a pilótafülke előtti törzs tetején, és 450 kg-os bombateher külső megerősített pontokon

  • Motor: egy 730 Le-s (544 kW) BMW 132A-3 típusú, kilenchengeres csillagmotor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább