„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Heinkel He 162 'Salamander' elfogóvadász

A II. világháború végső szakaszára már szánalmas állapotba került német hadiipar bámulatra méltó teljesítménye volt a He 162. A program beindítását követően mindössze 69 nap kellett ahhoz, hogy 1944 decemberében a levegőbe emelkedhessen az első prototípus a 30 db-ból. Az elképzelés szerinti, a törzs tetejére helyezett sugárhajtóművel ellátott elfogó vadászgépet anyag- és időhiány miatt az azonnal rendelkezésre álló faanyagokból kellett gyártani. Ez a megmunkálás egyszerűsége és gysasága miatt is fontos volt, hiszen havi 4000 darabos sorozatot irányoztak elő. Több mint 240 darab He 162A sorozatgép el is készült, de azt az egyetlen alakulatot amelynek a pilótái ezekkel a gépekkel repültek volna, mindössze négy nappal a háború befejezése előtt állították fel. Ez talán szerencsésnek is mondható, mivel a gyenge anyagok és a képzetlen munkaerő miatt a He 162A szerkezetével kapcsolatosan kétségek merülhettek fel.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Méretek: hossz 9,04 m; magasság 2,60 m; fesztáv 7,23 m

  • Szerkezeti tömeg: 1663 kg

  • Felszálló tömeg: 2605 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: két 20 mm-es, mereven beépített gépágyú a pilótafülke alján a törzs két oldalán

  • Hajtómű: egy 800 kp-os (7,85 kN) BMW 109-003E-1/2 Sturm típusú gázturbina

  • Hatótáv: 978 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 905 km/h; csúcsmagasság 12 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább